Ursa Lignin - Az egészséges szigetelés

Innováció: információk az új Ursa Lignin technológiáról.

Minden szakmának megvan a maga szaknyelve. Évtizedek óta bombáznak bennünket a reklámok olyan kifejezésekkel, mint liposzóma, bifidus essensis és társaik. Először tátott szájjal hallgattuk és kimondani sem tudtuk, aztán megvettük, kipróbáltuk, szótárunkba beemeltük ezeket a furcsa szavakat Ma pedig már elképzelhetetlen az életünk nélkülük.

Mindenki megnyugtatására először is szeretnénk leszögezni, hogy a lignin is teljesen kézzelfogható valóság, mi több: minőség.

De mi az a lignin?

A lignin természetes polimer, a növényekben található anyag. Többek között arra szolgál, hogy összetartsa a növényekben a szálakat, szilárdságot és stabilitást adva nekik. A lignin a természet egyik igazi csodája: víztaszító, ellenáll az UV sugárzásnak, de a baktériumoknak és gombáknak is. Ismerhetjük a papíripar melléktermékeként és lignin-alapú gyanta is készíthető belőle.

A lignin a természetben található olyan megújuló nyersanyag, melyből nagy mennyiség nyerhető ökológiai lábnyomunk növelése nélkül.

Az üveggyapot kicsit hasonlít a vattacukorhoz, még a gyártástechnológiájában is: az üveghulladékot megolvasztják és egy speciális centrifuga segítségével finom üvegszálakat húznak belőle. Az egyetlen különbség, hogy a szálak önmaguktól nem képesek összetapadni; ragasztóanyagra van szükség az eredendően törékeny üvegszálak stabilizálásához. Célkitűzés a fenntarthatóság érdekében, hogy ez a kötőanyag a lehető legtermészetesebb anyagból készüljön, és ennek érdekében folyamatos termékfejlesztésre van szükség.

Ursa Lignin szigetelés

Egy egészséges alternatíva

Nem újdonság, hogy az URSA vállalat által gyártott szálas ásványgyapot hőszigetelő termékek kiváló szigetelő képességgel rendelkeznek, tartósak és környezetbarátok. Mi emeli ki most az új URSA Lignin szigetelőanyagokat még inkább a többi hasonló termék közül? Az egészség kulcsfontosságú tényező a rohanó 21. században, és az új URSA Lignin technológia az új mérföldkő, amely új dimenziót nyit a minőségi fenntartható szigetelések választékában.

Az URSA Lignin technológia lehetővé teszi, hogy az URSA ásványgyapot termékek korábbi kötőanyagát természetes lignin alapú kötőanyaggal helyettesítsük, és ezzel tovább növeljük környezetbarát, egészségbarát mivoltukat. Érdemes közelről megvizsgálni azt is, milyen további előnyös tulajdonságokat kölcsönöz a lignin kötőanyag a szálas üveggyapotoknak.

Az URSA Lignin technológia alkalmazásával készült szálasanyagok puha tapintásúak, mint a vatta. A természetes, halványbarna színű gyapotoknak nincs kiporzásuk sem. Ez beépítésüket is maximálisan felhasználóbaráttá teszi, ezért okkal válnak nemcsak a háztulajdonosok, de a kivitelezők kedvencévé is. Ezek a szigetelőpaplanok a fák illatát hordozzák. Ugyanolyan időtállók és ellenállnak a rájuk ható fizikai és kémiai hatásoknak, mint az erős törzsű hatalmas faóriások az időjárás viszontagságainak.

Az első URSA Lignin technológiával készült szigetelőanyagok az URSA SF 34 LIGNIN és az URSA SF 32 LIGNIN ásványgyapotok. 

A szakma elismerése a gyárat újabb termékfejlesztésekre buzdította: nyáron a korábban is nagy népszerűségnek örvendő URSA DF 35 GOLD tekercses ásványgyapot kapott lignin tartalmú kötőanyagot. Októbertől pedig egyik legnépszerűbb termékünket, az URSA DF 39-et “ligninesítjük”!

Komfort és praktikum

Elérkezett az idő, hogy valóra váljanak a lakályos padlástérrel kapcsolatos álmok. Amikor nemcsak „egy kis korszerűsítésre”” vágyik a háztulajdonos, hanem olyan új lakrészek létrehozására, amelyek a mindennapi élet komfortját mozdítják elő. Az tesz igazán lakályossá egy otthont, amikor a falak között és a falakból is élet sugárzik, és ennek alapja a jó egészség. Egészséges beltéri levegő biztosítása pedig csak természetes anyagokkal érhető el.

Ahhoz, hogy biztonságos és komfortos otthon épülhessen, ráadásul hosszú távra, feltétlenül szükséges a tetőt alkotó faanyagok statikai állagvizsgálata. Faipari szakember tud megnyugtató választ adni a szerkezetet esetleg károsító farontó (gomba, penész) állapotokról, melyek indokolhatják a szarufák cseréjét.

Jellemzően, ha a szarufák cseréje úgyis meg kell történjen, akkor mindenképpen a térdfalak megemelése mellett kell dönteni az ideális belmagasság elérése érdekében, hiszen ez is egyik fontos alappillére annak, hogy kellemes legyen a lakótér.

Valódi hozzáadott érték

Az optimális végeredmény biztosítása érdekében elengedhetetlen nemcsak a komplett tetőszerkezeti rétegrend gondos megtervezése és kivitelezése, hanem különös gondot kell fordítani a hőszigetelő - és egyben hangelnyelő - ásványgyapot kiválasztására, valamint a jóminőségű és speciális tetőfóliák alkalmazására.

Az épület fűtési-hűtési költségeinek minimalizálása érdekében ajánlatos a 0,032- 0,035 W/mK hővezető képességű anyagok felé orientálódni, de természetesen kiváló hatásfok érhető el az ennél valamivel magasabb deklarált lambdájú ásványgyapotokkal is - amennyiben azok megfelelő vastagságban kerülnek beépítésre. A természetbarát URSA SF 34 LIGNIN és az URSA SF 32 LIGNIN ásványgyapotok 0,034 illetve 0,032 W/mK lambdával rendelkeznek, az URSA DF 35 GOLD LIGNIN lambdája 0,035 W/mK, az URSA DF 39 LIGNIN szigetelőanyagé pedig 0,039 W/mK.

Ursa Lignin szigetelés

Ezek a bolygóbarát termékek kiváló hő- és hangszigetelő képességükön felül kiporzásmentesek, környezetszennyezés nélkül lebomlók, méret és formatartók. Ami pedig a legfontosabb: a házakba beépítve sokkal egészségesebb lesz a beltéri klíma!

Többféle szigetelési rétegrend alkalmazható a tetőterekben, és az adott épület adottságaitól függ, épp melyik a legelőnyösebb: szarufák közötti és alatti vagy feletti, esetleg kívülről hízlalt utólagos tetőszigetelés. Bármely rétegrend első lépéseként a szarufákra felül URSA SECO 0,02 külső páraáteresztő tetőfóliát kell elhelyezni, az átlapolásoknál a gyárilag felhordott ragasztósávval kialakítva a szélzárást. A szerkezetet kívülről cserépfedés zárja le, közte és a fólia között minimum 5 cm magas átszellőztetett légrés beiktatásával.

Belülről a minimum 15 cm tartómagasságú szarufaközökbe kell beszabni a lehetőség szerint minél alacsonyabb deklarált lambdájú URSA ásványgyapot szálas szigetelőpaplant, mely szarufák közé való tökéletes befeszülését 1,5-3 cm ráhagyással kell biztosítani, és ügyelni kell a szigetelőanyag toldásainak szoros egymáshoz illesztésére is.

Sokan nem tudják, hogy rozsdamentes „Z” alakú huzalozással csak a 0,037 vagy nagyobb hővezetési tényezőjű terméket kell ellátni, mert a többi termék „öntartó”. Az elkészült rétegre - konkrétan a szarufák alá - vízszintes fa vagy fém tartóvázak közé, javasolt mégegy további, második réteg hőszigetelést is elhelyezni, minimum 10-15 cm vastagságban.

A rétegrendet belül a vázszerkezetre felületfolytonosan és légtömören rögzített URSA SECO PRO 100 belső téri pára- és légzáró fólia fedi, amelyet az áttöréseknél URSA SECO PRO KA öntapadó ragasztószalaggal kell körbegallérozni.

Az építőipari szabályozásban jelenleg meghatározott minimum követelmény az U= 0,17 W/m2K hőátbocsátási tényező érték, amelynek az energiahatékony URSA tetőszigetelő rendszerrel történő felújítás után gond nélkül megfelel a szerkezet.

Az URSA szigetelőpaplanjainak beépítése nyilvánvalóan nem egyszerűen „némi szálas szigetelőanyag tetőszerkezetbe való betuszkolását” jelenti, hanem egy valóban tartós megoldást fémjelez, amelybe hosszú távra helyezhetik a bizalmunkat mind az építőipari szakemberek, mind a háztulajdonosok, ha épületek energiahatékonnyá tételébe fognak.

Kétségtelenül a természet az egyetlen olyan örökség, amit a következő nemzedéknek hátrahagyunk, és az URSA Lignin technológiával, természetes és újrahasznosított anyagokból készült termékek mindegyike messzemenően egészséges és fenntartható választás.