Variációk padlásfödémre

Mert létezik költségtakarékos, és egyben energiahatékony szigetelési mód!

Vége a télnek. Már arcunkat simogatják a langyos tavaszi napsugarak, amelyek nemcsak a természet megújulásának előhírnökei, hanem a tavaszi nagytakarításnak is. A felvilágosult háztulajdonosok azonban tudják, hogy ehhez nem elég, ha elsöprik a tornácról a faleveleket és lefestik a kerítést: a családi ház minden szeglete folyamatos karbantartást igényel!

Ha pedig a család is bővül, akkor óhatatlanul felmerül egyrészt a ház bővítésének kérdése, más részről pedig az egészségesebbé és energiahatékonyabbá tétele. Legnépszerűbb megoldás a felfelé építkezés, azaz a tetőtér lakhatóvá tétele, amivel – hacsak nem nyertünk a lottón - azért nem kis fába vágjuk a fejszénket.

Ismeretes, hogy ha egy családi ház tetőterét beépítjük, akkor vagy a ferde tetőt, vagy a padlásfödémet mindenképpen szigetelni kell annak érdekében, hogy az épületből ne áramoljon ki a drága pénzen előállított hő a tetőszerkezeten keresztül.

Ha a padlásteret nem szeretnénk „fűteni”, akkor érdemes a padlásfödém hőszigetelése mellett dönteni – ez ilyen esetben a zárófödém szerepét fogja betölteni. Azért is remek választás ennek az épületszerkezetnek a szigetelése a magastetővel szemben vizsgálva, mert költség szempontjából is sokkal előnyösebben kivitelezhető – már csak azért is, mert egy átlagos padlásfödém szigetelendő kiterjedése csak mintegy 100 m2 a minimum 150 m2 területű ferde tetőhöz képest.

Ráadásul a vízszintes zárófödém szigetelése lényegesen hamarabb el is készül, mint egy új, bonyolult ferde tetős rétegrend, ahol – felújítás esetében - nem kizárt, hogy a szarufák cseréje sem lenne elkerülhető.

Először is fontos eldönteni, hogy járható vagy nem járható padlásfödémet szeretnénk készíteni. Amennyiben a nem járható mellett döntünk, akkor akár magunk is hozzáfoghatunk a kivitelezéshez. Könnyen és gyorsan megoldható, hiszen semmi mást nem kell tenni, mint a gerendákon átvezetett fóliákra, a szarufaközökbe bevágni az ásványgyapot szigetelőanyagot, lefedni egy porvédő geotextíliával, és már mehet is rá a ritkított deszkaburkolat.

Az URSA DF 39 és az URSA TERRA 78Ph ásványgyapot szigetelőanyagok bármelyike tökéletesen megfelel a célnak, 30 cm vastagságban leterítve. Ha prémium megoldásra vágyunk, akkor alacsonyabb hővezetési tényezőjű szálas szigetelőanyagból (URSA DF 37 vagy URSA TERRA 74 Ph) kisebb vastagságú is elég.

Padlásfödém szigetelés

Ha már úgyis rászánja magát a háztulajdonos a szigetelésre, érdemes járható padlásfödémben gondolkodni. A szilárd burkolatú padlásfödém praktikus, mert raktározás céljára is használható, terhelhető felület.

Ha nem is pakolunk rá, akkor is érdemes legalább „szerviz utakat” kialakítani járható felülettel pl. a kéménykürtő megközelítésére, tetőkibúvó elérésére, stb. Komplex szigetelési megoldás az URSA új, XPS-bakkal kombinált rétegrendű rendszere.

A födémszerkezet felső síkjára 60-80 cm közökkel teherhordó vázszerkezetet kell készíteni URSA extrudált polisztirolból vágott 10 cm széles „hasábokból” és nem-térfogatnövekedő ragasztóhabbal rögzíteni. Ezekre 10 cm széles, min. 2,5 cm vastag lécek kerülnek felragasztásra. Ez az „URSA XPS bakos szendvics-szerkezet” adja meg a hőszigetelés vastagságát, ez oldja meg a vonalmenti teherátadást és ez fogadja majd a szegezett vagy csavarozott járható deszkaborítást is.

Párafékező és légzáró URSA SECO PRO 2 fóliát kell végig leteríteni az XPS-bakokon is átvezetve, az átlapolásokat egymáshoz légtömören leragasztva URSA SECO PRO KP ragasztószalaggal. 

Az így kialakított, fóliázott „hőszigetelő tartó” közökbe kell méretre szabni és elhelyezni az URSA szálas ásványgyapot szigetelőanyagot min. 20 cm vastagságban: ajánlott az URSA SF 32, URSA SF 34, URSA DF 37 OPTIMUM, URSA DF 39, az 37 illetve az URSA TECTONIC APh ACOUSTIC vagy az URSA TERRA 74 Ph és URSA TERRA 78 termékek bármelyike.

Javasolt a ritkított deszkaburkolat alá leteríteni egy réteg geotextíliát, amely megvédi a gyapotot a téli áramló hideg levegőtől és a por elleni védelem szerepét is betölti.

Az extrudált polisztirol hőszigetelő bak szerkezetbe való beépítésével - a faszerkezet előnytelen tulajdonságait kiküszöbölve - minimálisra csökkentjük a tartószerkezet vonalmenti hőveszteségét. Ráadásul: az URSA XPS-bakos szerkezet rendkívül gazdaságos megoldás, mert az URSA XPS m3 ára kb. harmada a fa m3 árának.

Azonban nem minden padlásfödém szigetelése “egyszerű eset”: régi és új épületeknél is gyakori a fából készült könnyű padlás és tetőszerkezet. Ezeknek a szerkezeteknek azonban - geometriai összetettségük miatt - nehezebb minden pontját hibamentesen hőszigetelni.

Az üreges fafödémek szigetelése azért problémás, mert a tér alig megközelíthető. Ennek egyik fő oka lehet, hogy többnyire a minden igényt kielégítő, rengeteg helyet igénylő gépészeti csőrengeteg is mind az épület ezen részében kerül elhelyezésre, gyakorlatilag lehetetlenné téve a padlásfödém hagyományos szigetelését. Mivel a minőségi élőmunkát megfizetni sem könnyű, ezért szempont lehet a gépesített megoldás felé orientálódás.

Ahol minden más megoldás csődöt mond, ott jöhet számításba a sárga vattapamacsnak csúfolt, de meglepően jól hasznosítható URSA ReFloc befújható ásványgyapot. Ha speciális befújógéppel a szerkezet üregeibe juttatunk „pelyhesített” üveggyapot hőszigetelő anyagot, azzal rendkívül hatékony módon az összes rés kompletten leszigetelhető. Egyenletesen és lazán szétterülnek és maximálisan kitöltik a rendelkezésre álló teret és üregeket.

A befújható URSA ReFloc üveggyapot remek hőszigetelő és hangelnyelő, ráadásul nem tűveszélyes (A1-es tűzbiztonsági kategória). Nem tartalmaz a rágcsálók számára kívánatos anyagot, és mivel páraáteresztő, ezért a penészesedés sem merülhet fel.

A szolgáltatás komplex, mivel nincs külön anyagszállítási költség: az ásványgyapottal töltött zsákok a befújó gép kíséretében érkeznek és azonnal beépítésre is kerülnek. A technológia hulladékmentes, mert az installáció során nincs vágási veszteség. Gyorsan kivitelezhető és nincsenek illesztési hézagok, tehát a hőszigetelésben nem jön létre vonalmenti hőveszteség sem, amely pedig a többi megoldásnál valós problémaforrás lehet.

A könnyű URSA ReFloc régi épület felújításánál sem terheli meg a faszerkezetű padlásfödémet statikailag. Nem hasznosított tetőtérnél, ritkított deszkaburkolattal lefedve, gyakorlatilag az egyetlen fajta minőségi megoldás lehet.

Az, hogy az épületek szigetelését a lehető legalacsonyabb költségberuházással valósíthassuk meg, nem jelent feltétlenül előnytelen kompromisszumokat. 21. századi technológiákat alkalmazva mind a háztulajdonosok, mind a szakemberek megelégedése könnyen kivívható.